Diskuse

Kolik ty neziskovky dostávají dotací od státu

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

to by musel mít stát podstatně vyšší nabídku a kapacitu sociálních služeb....od dětských stacionářů po domovinky (zařízení pro lidi s demencí) přes pečovatelské služby (i jen takový dovoz oběda, kdy zároveň 1x za den někdo zkontroluje, zda senior vlastně ještě žije - ano, bohužel jsou i takto osamělí lidé). Jestliže v malém okresním městě a jeho nejbližším okolí využívá služeb neziskové organizace cca 350 lidí (lidí závislých na jejích pomoci), další skupina využívá služeb charity, další státu...tak je prostě vidět, že stát totálně nezvládá.....a v rámci komunitního plánování se v zabezpečení těchto služeb počítá se všemi variantami služby, jen ty neziskovky mají mnohem méně jisté finance (a podávají miliony žádostí a na druhou stranu výkazů, protože mnohem méně mají jisté, než státní organizace).

3 0
možnosti
RM

Jen na okraj bych uvedl jednu (zřejmě pozitivní zprávu) která lehce souvisí s uváděnou sumou 40,7 mil za rok 2015:

"Žádný uchazeč nevyjádřil zájem o kontrakt za 520 milionů korun na poskytování integračních služeb pro cizince v České republice."

"Podle Charity ČR je jeden z hlavních problémů to, že kontrakt není dostatečně financovaný."

Zdroj: http://migraceonline.cz/cz/e-knihovna/generalni-poskytovatel-integracnich-sluzeb-pro-nasledujici-tri-roky-nebyl-v-otevrenem-vyberovem-rizeni-nalezen

1 0
možnosti
MS

Je to hezký článek,ale bohužel nevysvětlí poměr poctivých pracovníků a vyčůránků,kteří se vyskytují všude-i v neziskovkách! Problém je,že se ten cejch podvodnictví neférově promítá i u těch poctivých,aniž by to ovlivnili.

Stačí si jen představit kolik miliard spolkla Afrika a kde je?Za ty peníze by musela být na úrovni Japonska.

7 0
možnosti

Poměr poctivých pracovníků a vyčůránků jsem vysvětlila v mém prvním blogu. Neziskový sektor je prostě obrazem společnosti.

1 0
možnosti
JR

O neziskovkách bohužel nemá páru ani prezident Zeman.

Je moc dobře, že nemá žádné pravomoce ohledně státního rozpočtu.

3 9
možnosti

Tak nám laskavě objasněte tu vaší "páru"

0 0
možnosti
ZJ

Neziskové organizace nevytváření zisk. Ze získaných financí se část použije na platy vedení a na vlastní provoz (kanceláře, PC, mobily, auta).

A možná i něco zbyde.

A nezávislý expert taky musí jíst.

To vše v pražských cenách.

6 0
možnosti

Neziskové organizace smí vytvářet zisk, jen nejsou za tím účelem zakládané a provozované. A případný zisk musí vložit zpět do aktivit své hlavní činnosti, tedy nikoli do provozu kanceláře.

Myslel-li jste mne, což jste klidně mohl napsat, nejsem ani placený ani pražský expert.

2 1
možnosti

Njn, nezávislý expert na neziskovky. Asi neziskové povolání :-P.

Proti klasickým neziskovkám nikdo (až na velmi malé vyjímky) nic nemá. Příspěvky sportovním klubům, ochrana památek, ... ano. Ale

1) Není moc velká kontrola kolik se z toho rozkrade či využije účelně

2) Existuje plno neziskovek, na které člověk přispívat prostě nechce

3) Neziskovky jsou občas obrovský byznys a Vy jste toho příkladem. Kolik si třeba myslíte, že neziskovky (a i ziskové subjekty) zaplatí za poradenství, aby dostaly granty třeba z EU?

12 3
možnosti

Ano, nezávislý expert je status nikoli povolání (proto nezávislý :-) )

Každá dotace musí být velmi pečlivě vyúčtována a podléhá několika kontrolám.

Kolik neziskovky platí za poradenství k vypracování žádosti ze Strukturálních fondů nevím. Ale vím, že tyto fondy využívá asi 1,5 % organizací, zejména ty finančně stabilní.

1 2
možnosti
ZZ

jednoznačně je to moc

10 3
možnosti
JR

Naopak. Je to málo.

Neziskovky dělají činnost, kterou je jinak povinen dělat stát.

Ten to ovšem není schopen zabezpečovat, a i kdyby schopen byl, stála by ta činnost minimálně o 50% více.

Tedy neziskovky šetří státu dobrých 5 miliard Kč ročně.

3 5
možnosti
VH

Taková úsměvná věta:" ....za tři roky navýšení zhruba o 1,24 miliardy. Troufám si odhadnout, že je to jednak plynulým nárůstem počtu NNO, ....". Zapomněla jste sdělit, proč by měl počet NNO "plynule narůstat". Dokonce snad o 10 % za tři roky!

Udělala jste krásný výčet toho, že vlastně NNO dostávají strašně málo. Výčet toho, co reálně za tyto peníze udělaly, jaksi chybí. Bez toho je ovšem každá koruna moc.

Pokud se týká příjmů: přečetl jsem si, že daňové příjmy v roce 2015 dělaly 1 001 mld. Kč. Ony totiž všechny příjmy rozpočtu jdou z našich kapes (ať už jakoukoliv oklikou). Jiné kapsy nejsou.

No - a 1,5 % že vlastně nic není? Pročpak tedy vláda slavnostně přidávala důchodcům necelé procento, když 1,5 % nic není. Ale spočtěme to: Příjemce 25 tisíc zaplatí daň z příjmu (jednotlivec) 3 tisíce, DPH nejméně 2 tisíce, další daně (spotřební, ekologická, ..) řekněmě jen 0,5 tisíce (nekuřák, nevožungr) takže pětapůl až šest tisíc měsíčně, 66 až 70 tisíc ročně. A na NNO, zabívající se Buh ví čím kolem tisícovky. Dva pracující v rodině tisíce dva. Je to málo??

21 3
možnosti
JR

A co jste tím chtěl říct ?

1 2
možnosti
EH

Ono je to sice jenom 0,0něco % z daní, ale takových položek můžeme najít stovky a pak to je najednou dvouciferné číslo před čárkou.

Některé neziskovky dělají větší škody přes média než přes finance. Menšinám "pomáhají" nadáváním většině. Uvidí nevidomý lépe, když se mu nebude říkat slepec? Bude se mít Rom lépe než Cikán? Tudy zjevně cesta nevede, zato tu najdete zdroj nevole k neziskovkám. Ty opravdu potřebné to schytávají za Hate Free, Romea.cz apod.

25 3
možnosti
LB

Nerozumím otázce, zda se bude mít Rom lepší než Cikán. Na názvu Romové se shodli zástupci 14 zemí včetně Československa na Mezinárodním romském sjezdu už v roce 1971 a požádali většinovou společnost, aby to respektovala.

2 8
možnosti
PB

..... žonglujete s čísly s cílem bagatelizovat skutečný problém POLITICKÝCH neziskovek (ziskovek!),- jen pro názornost,- vyberte namátkou jednu jedinou "neziskovku" z tech desítek, které se zabývají integrací cikánů do většinové společnosti, uveďte výši roční dotace od státu, uveďte vynaložené náklady pokrývající jejich smysluplný program - včetně výplat zaměstnanců a hlavně nás seznamte s výkonností a celkovým efektem této bohulibé činnosti !,- tzn. co se neziskovce v této oblasti za poslední rok, (dva, pět, deset let) skutečně a reálně v oblasti integrace podařilo ?!!

26 4
možnosti

Všechno se dá zjistit z jejich výročních zpráv a účetních závěrek.

3 7
možnosti